Open hart

Een open hart is voor velen meer een begrip of idee dan dat het een bewuste ervaring is:

We lijken onbewust nogal wat voorwaarden te hebben wanneer ons hart wel of niet open kan, en bij wie wel of niet. We vragen ons af waarom we altijd zo moe zijn of weinig energie ervaren. Stellen het dieet bij, gaan sporten, meer slapen en dit kan inderdaad al een hele goede stap in de richting zijn maar die leegte, die malende gedachten, onrust en vermoeidheid lijkt niet te verdwijnen.

Al heb je het leven waarvoor je geboren bent helemaal uitgestippeld (hier zijn overigens prachtige methodes voor) met een gesloten hart ga je het niet voelen of ervaren. Met een gesloten hart is het onmogelijk om je geïnspireerd prettig of gelukkig te voelen of überhaupt te voelen en weten wat op dit moment bij je past. Het hart sluiten diende ooit als beschermingsmechanisme om ons te beschermen voor de heftigheid die ons zenuwstelsel niet aan kon, maar nu zit het in de weg om het leven ECHT te ervaren.

Ons hart is zeer intelligent en heeft veel meer neuronen dan het brein. Ons hoofd zit vol met twijfel maar ons hart “WEET”. Wanneer we ons hart openen komt oxytocine vrij, dit is een neuropeptide die een belangrijke rol speel bij het aangaan van sociale contacten, het kunnen verbinden en hieruit plezier halen. Het speelt een centrale rol bij verbinding met ouders, vriendschappen, romantische en seksuele interacties.

Een open hart, onvoorwaardelijke liefde, is zoals ik het zie : DE oplossing voor vele problemen in onze binnenwereld en buitenwereld. Het is een staat van Zijn, een trilling of frequentie die voor iedereen beschikbaar is. Voorbij de persoonlijkheid en de ik-beelden, voorbij de verwarring, oordelen, aannames, overtuigingen en de overlevingsmechanismen met bijbehorende vertroebeling van de realiteit. Voorbij de polarisatie en angst. Het gaat samen met een shift in het bewustzijn.

Er is op aarde aan voedsel geen gebrek en ook geen gebrek aan medemensen maar toch komt honger en eenzaamheid heel veel voor.

Er is een gebrek aan liefde en bewustzijn, het hart mag open zodat de onvoorwaardelijke liefde gaat stromen. Met een open hart kunnen we ons weer met onszelf en met elkaar verbinden en durven we uit te reiken naar elkaar. Op deze laag maakt verdeeldheid plaats voor gelijkheid en lost angst en hebzucht op. Hebzucht ervaar je niet met een open hart.  Maar ook schaamte en eenzaamheid lost op in liefde, mensen die hulp nodig hebben zullen dan ook durven uit te reiken. Woorden gesproken vanuit ons hart, raken en openen het andere hart. De persoonlijkheid geeft en neemt, maar een open hart deelt en stroomt over.

Tot die tijd leven we in een innerlijke strijd en verwarring, verschillende gedachten met de daarbij horende emoties zorgen voor een warboel waarbij er geen overzicht is. Het ene moment is alles helder en duidelijk en het volgende moment slaat de twijfel toe. ’s Ochtends weet je zeker hoe je je leven gaat beteren maar in de avond zit er weer iemand anders achter het stuur en lijken de goede voornemens te zijn verdwenen. Het ene moment voel je je krachtig en het volgende moment word je overspoelt met onzekerheid.  Gevoelens en gedachten komen niet met elkaar overeen en je bent uit balans. Of we houden het erg lang vol op wilskracht maar raken uiteindelijk burn-out omdat er geen balans was tussen inspanning en ontspanning. In dit geval is de burn-out je redder en niet je vijand. Het mannelijke deel in onszelf gedraagt zich als de opzweper en doordouwer, vertelt je wat je wel en niet moet doen en overlaad je met schaamte en schuldgevoelens wanneer je geen gehoor geeft aan alle moetens. Het wil controle maar denkt niet aan plezier, verbinding, gevoel, genot en ontspanning.

Hiervoor hebben we het vrouwelijke in ons, ze vermomt zich als verleidster in deze disbalans en lijkt ons van het pad af te brengen. Maar onderliggend streven beide naar balans en heelheid. Totdat we hier bewustzijn op krijgen zullen ze zich gedragen als kleine kinderen, ze willen aandacht en lukt dit niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Ze gedragen zich als vijanden totdat er versmelting plaatvindt. We blijven vaak vechten op de laag van dit gedrag wat enkel een symptoom is van innerlijke verdeeldheid en een gesloten hart. Je bent in gevecht met delen van jezelf en op deze laag is er geen permanente winnaar. Alleen in een open hart kan er versmelting plaatsvinden zodat het vechten tegen jezelf en met jezelf stopt. Dit vechten met jezelf is ook weer een afleiding van de diepere opgeslagen en onverwerkte indrukken in ons systeem.

Door de jaren heen hebben we vele indrukken opgedaan, zowel positief als negatief. Deze indrukken hebben zich opgeslagen in ons hart en zenuwstelsel. In het Sanskriet noemen we dit samkara’s, in de Jungiaanse psychologie complexen, in de volksmond oud zeer, en in de psychologie onverwerkte emoties of trauma’s. Het zijn mentale, emotionele en psychologische indrukken die in dat moment niet verwerkt of doorvoelt konden worden. We hebben negatieve en positieve samskara’s. De energie ervan kan in ieder moment worden getriggerd en oplaaien en het lijkt alsof de reactie die daaruit voortvloeit enkel over dit nu moment gaat maar het komt uit een kort of ver verleden.

Het overlaad je met gevoelens en emoties die je verblinden voor de realiteit. Ze worden niet alleen reactief wanneer je negatief wordt getriggerd maar ook bij bijvoorbeeld een verliefdheid, denk aan het betoverende liefdesgevoel wat ons nogal eens kan verblinden. De opgeslagen indrukken zorgen voor dit betoverende gevoel. Het gevoel van compleetheid en vervulling gaan niet over de persoon waar je verliefd op bent. Al beleef je het wel op deze manier, dit is hoe samkara’s, kind-stukken, oude opgeslagen indrukken onze realiteit vertroebelen. Het open hart geeft je een gevoel van thuiskomen, van compleet zijn maar we denken nu dat de ander ons compleet maakt. Hierdoor kunnen we ook verslaafd raken aan “liefde” en hoppen van de één naar de ander.

De ander kan zeker de trigger zijn waardoor jij je hart weer kunt openen maar de indrukken die daar liggen opgeslagen horen meer bij jou dan bij de ander. Zolang we niet afdalen in ons hart zullen we blijven leven op de persoonlijke laag. De persoonlijkheid heeft kennis en voorwaarden maar ons hart de wijsheid en de on-voorwaardelijkheid. De persoonlijkheid gaat over hebben en willen vasthouden en vastgrijpen, je herkent dit aan het gevoel van verkramping, terwijl de laag van het hart gaat over loslaten, liefde en verruiming.

Wanneer we een open hart als prioriteit gaan leven lost het gevecht in onze binnen en buitenwereld op. Je gaat dan zien dat niets het waard is om je innerlijke rust over te verliezen.

Hoe koppel je een open hart los van voorwaarden?

Ga terug naar een herinnering waarop je veel liefde ervaarde, misschien een ervaring met je kinderen, of een geliefd dier, of een geliefde, het maakt niet uit wat het is, het gaat er nu om dat je in de frequentie van liefde en een open hart komt zodat je dit kunt ervaren.

Jonge dieren of baby’s werken vaak erg goed!

Werk met beelden, herinneringen of eventueel fantasie. Stel je voor dat je je geliefde of geliefde dier knuffelt, stel het je gewoon voor en merk op wat dit met je doet vanbinnen. Voel je dat het zachter wordt? En dat je hoofd rustiger wordt?

Houd je aandacht gericht rond je hart gebied en voel hoe het daar beweegt of stroomt, wordt het ruimer?  Kalmer?  Rustiger?  Voller?  En lukt het je om in het hartverwarmende gevoel te verblijven? 

Laat dit gevoel het startpunt zijn van je dag, de basis van waaruit je leeft, zorg dat je in dit gevoel komt voordat je in interactie gaat met de buitenwereld, voordat je dat moeilijke gesprek gaat voeren, voordat je het slechte nieuws gaat brengen of voordat je überhaupt een stap in de wereld zet. Laat dit de basis zijn van waaruit je leeft!

Dit kun je oefenen door vaste momenten te kiezen waarop je dit gevoel laat opkomen, bijvoorbeeld in de ochtend bij het opstaan, eerst baden in liefde voordat je je bed uitstapt, dan voordat je je ontbijt lunch en avondeten eet, en vervolgens weer voor het slapen gaan.

Het gevoel rond het hart- gebied zal krachtiger worden door herhaling, vergelijkbaar met spieren trainen. Er ontstaat een elektromagnetisch krachtveld met een enorme reikwijdte waarmee je je eigen leven en de wereld om je heen transformeert of op zijn minst in positieve zin beïnvloed en verzacht.  

Wanneer je dit een week lang doet ga je merken dat het leven met een gesloten hart eigenlijk geen optie meer is omdat het gewoonweg ontzettend pijnlijk is.