Soorten trauma's

Situaties of omstandigheden die we niet hebben kunnen verwerken, of liever gezegd doorvoelen, worden tijdelijk geparkeerd en geïsoleerd om op een later tijdstip of wanneer de tijd rijp is te doorvoelen, te bevrijden. Je zou het een soort schrik energie kunnen noemen die eigenlijk weer af dient te vloeien, uit ons systeem. Zoals een dier zich uitschudt na een aanval of schrikachtige gebeurtenis.

 Het gaat hier om trauma energie, er zijn verschillende soorten trauma’s, denk aan acute trauma bij een heftige gebeurtenis, enkelvoudig of meervoudig bij meerdere gebeurtenissen. Langdurige blootstelling aan gevaar en stress of heftigheden kunnen zich uiten in chronische trauma, complexe trauma’s. Wanneer het onze vroege kinderjaren betreft spreken we van ontwikkelingstrauma.

Velen van ons hebben ongemerkt ook te maken met voorouderlijke trauma’s en generationeel trauma wat we onbewust hebben overgenomen van onze voorouders of generatie. Het zijn onverwerkte of onafgemaakte zaken waarvan de lading een uitweg probeert te zoeken bij wie hierop meetrilt. Ze leiden tot verstoringen in onze energie, en bevroren energieën zijn “ziekmakend”. Daarnaast hebben we ook nog existentiële trauma’s, geboortetrauma’s, en collectieve trauma’s, bijvoorbeeld eeuwenlange onderdrukking van vrouwen. Chronische trauma’s, ontwikkelingstrauma’s en voorouderlijke trauma’s kunnen we al bijna ons hele leven bij ons dragen en we zijn eraan gewend geraakt. Ons lichaam is zelfs bekend geraakt met het verhoogde arousal waardoor we niet doorhebben dat we getraumatiseerd zijn. Het lichaam is gewend geraakt aan de stofjes die het trauma veroorzaakt en het voelt zelfs zo bekend dat het lichaam in rustige periodes weer vraagt om deze stofjes. Vervolgens ga je onbewust scenario’s creëren die deze stofjes opwekken. Hoe belastend het ook voor het lichaam en ons systeem is, het voelt bekend en vertrouwd.

Zo gaan we zelfs denken dat we onze patronen of stoornissen zijn. Maar er is een andere waarheid, Ze bedekken enkel wie jij in essentie bent. Het zijn tekenen dat jouw levensenergie is geblokkeerd, of niet volledig stroomt. Het zenuwstelsel is verstoord. Levensenergie dient te stromen zodat jij het leven in zijn volheid kunt ervaren. Trauma werk zou je ook kunnen zien als een onderdeel van schaduw werk, je schaduwen transformeren zodat je weer vol in het licht kunt staan, in verbinding met jouw blauwdruk.

Trauma’s worden generatie op generatie doorgegeven, zonder schuld, totdat er iemand is die bereid is om het te doorvoelen, te ontladen. Daar stopt het en wordt het niet meer doorgegeven aan het nageslacht.

Stopt het ook bij jou?