Dry-Wet January

Het is alweer even geleden dat we het nieuwe jaar hebben ingeluid. Met hoopvolle moed, gezonde ideeën en goede voornemens, rolden we het nieuwe jaar in.

Hardnekkige patronen, verslavingen, verandering in gedrag en leefstijl staan hoog op de lijst rond deze periode. Sommigen zijn nog op de goede weg en voor anderen zijn de goede voornemens in rook opgegaan, met de daarbij komende emoties van falen. Want het ene deel van ons weet natuurlijk best hoe het moet en wat we zouden moeten doen en wat beter en gezonder zou zijn. Maar er lijkt nog een deel te zijn dat hier anders over denkt.

Hebben we onszelf ook afgevraagd waarom deze hardnekkige patronen en dergelijke er zijn? Wat als het enkel symptomen zijn? Dan zijn we dus onze symptomen aan het bevechten. Onder ieder gedrag zit een gevoel en onder ieder gevoel een onvervulde behoefte, wanneer we op deze laatst genoemde laag aan de slag gaan verdwijnt een symptoom vanzelf.

Eerst de basis: heb je voldoende slaap? Eet je gezond? Heb je voldoende rust, plezier en activiteit in je leven? Voldoende sociale contacten? Zijn je vitaminen en mineralen op peil en slik je vitamine D rond de winter? Kom je voldoende buiten? En krijg je voldoende zonlicht? Met name vitamine D zou al heel veel kunnen doen voor velen, ook voor depressie en weinig energie in de wintertijd, is mijn ervaring. 30 minuten wandelen per dag in de buitenlucht, het liefst in de natuur doet ook wonderen.

Dit is eigenlijk al de basis maar ik hoor veel mensen die de strijd aangaan met de kilo’s over calorieën tellen, wat velen niet weten is dat mensen met overgewicht kwalitatief vaak ondervoed zijn.  Wanneer onze voedingsstoffen niet op pijl zijn krijgen we eetbuien en daar heeft de voedselindustrie uitermate slim op ingespeeld.  We zouden eigenlijk gifstoffen moeten tellen en meer gaan letten op de juiste voedingstoffen en voldoende eiwit.

Velen eten enkel vulling in plaats van voeding. Vulling gaat vaak ook gepaard met gifstoffen; hier kan ons lichaam niets mee en zet het vervolgens weg in het lichaamsvocht en je gaat meer vocht vasthouden. Zodra deze mensen gaan lijnen verliezen ze ook veel vocht ineens. Ons brein heeft ook de juiste voeding nodig anders kunnen we ons niet goed voelen. En geraffineerde suiker en additieven raakt ons hele systeem, inclusief het brein, in onbalans.

Te veel aan gifstoffen vervuilen ons endocriene systeem waar vele klachten uit voortkomen. Huidproblemen, benauwdheid, hoesten, darmproblemen, wisselende stemmingen, depressie en vele andere symptomen die zich gaan opstapelen waarvoor we vaak medicatie gaan gebruiken. Ze onderdrukken de symptomen maar ons endocriene systeem vervuilt hierdoor nog meer.

Kleine stapjes in de goede richting is veel effectiever dan te veel in één keer willen. Anders worden we vaak binnen de kortste keren weer de andere kant opgeslingerd. Dit was enkel nog de onvervulde behoefte op de fysieke laag. We hebben dan ook nog de mentale en emotionele laag.  Ga opletten wat je allemaal denkt en gelooft.

Hoeveel giftige gedachten of belemmerende overtuigingen houden je bezig?

Die vervolgens medeverantwoordelijk zijn door welke bril je naar jezelf en de wereld kijkt. En uiteindelijk beïnvloedt dit je algehele gevoel en je leven. Iedere overtuiging die niet in lijn is met jouw diepere waarheid geeft een vernauwende of bedrukkende emotionele reactie.  Is de overtuiging in lijn met jouw diepere waarheid dan zal de emotionele reactie prettig en ruim en kalm voelen vanbinnen.

Zo kun je jezelf toetsen op alles wat overboord mag, zo kunnen we onze mentale en emotionele laag opschonen.
The Work van Bayron Katy is hiervoor uitermate geschikt. Wanneer je dit goed toepast ga je zien dat het niet de realiteit is waaronder je lijdt maar dat het je eigen gedachten en overtuigingen zijn over de realiteit. Hiermee creëerden we onze eigen gevangenis.  Zie het als een soort finetunen op wie je in wezen bent, nu staan we vaak nog afgestemd op oude overtuigingen en sociale conditionering die erg verkrampend kunnen uitwerken.

Nu hebben we de fysieke, emotionele en mentale laag gehad en komen we aan bij de energetische laag die eigenlijk meer het beginsel is. Het kent vele namen: KI, Shakti, Tao, Life force, Spirit, levensenergie of hoe jij deze kosmische kracht ook maar wilt noemen. Het is de levensstroom die door je heen wil gaan maar vaak tegen een gesloten hart stoot. Ons hart en zenuwstelsel waar vele oude indrukken liggen opgeslagen die nog niet zijn uitgedrukt. Het werd te pijnlijk en te zwaar en we zijn hem gaan sluiten of we leven in dissociatie, niet wetende dat we onszelf hiermee hebben afgesloten van de levensstroom.

Totdat ons hart weer open is en het zenuwstelsel weer in balans is, vechten we tegen onze eigen biologie. Of we ruilen het ene probleem in voor het andere.  Afleiding, verdoving, onderdrukking, of het nodig hebben van kicks zijn allen tekenen van onbalans. Om jezelf hiervan te bevrijden raad ik je aan mijn vorige artikel te lezen over het open hart en de oefening ervan toe te passen. Maar ook het artikel over het autonoom zenuwstelsel wat binnenkort online zal staan!

Wanneer we onkruid niet bij de wortel verwijderen zal het blijven terug groeien.  En wanneer we zelf niet verder afdalen dan de symptoom laag zal Dry January gegarandeerd Wet blijven en alle goede voornemens ten spijt.

Ga weer dromen, waar word je blij van? Of waar werd je vroeger blij van?  Doe meer van dat in je leven en wees niet te streng voor jezelf!!!! www.jelion.nl

 

Voor meer informatie, Literatuur en potcasts:

Richard de Leth, Bayron Katie, Vera Helleman
Het boek: Censuur “ wat u niet mag weten over uw gezondheid” Gabor Lenkei.
Het boekje: Germaanse Geneeskunde, beknopte inleiding Dr. Med. Mag. Theol. Ryke Geerd Hamer