adhd

Sommigen zeggen dat het een verzonnen ziekte is terwijl het toch een label is waarin velen zich in herkennen. Ik denk dat ik begrijp waar de stelling vandaan komt.

Er ligt een complexe diversiteit ten grondslag aan ADHD. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan pesticiden op jonge leeftijd hier veel invloed op heeft maar waarschijnlijk ook toevoegingen in ons voedsel. De bekende additieven, e- nummers, kleur-, geur-, smaakstoffen en suikers. Kijk maar eens hoe kinderen beginnen te stuiteren nadat ze veel suikers e.d. hebben geconsumeerd. Daarnaast kunnen vele prikkels het hyper arousal ook weer beïnvloeden, tv, telefoon, gamen etc. Ook het schoolsysteem waarbij de kinderen het grootste gedeelte van de dag moeten zitten en opletten, continu op schermen moeten kijken, draagt hieraan niet bij en heeft wat mij betreft vernieuwing nodig. Daarnaast leven we in een maatschappij waar we eigenlijk structureel overvraagd worden. Het contact met de natuur die velen kwijt zijn, is zoals ik het zie ook een belangrijke factor. In de natuur kunnen we kalmeren. Ook bewegen we met zijn allen veel te weinig en worden we blootgesteld aan frequenties waar we geen enkele notie van hebben.

Maar wat ik vooral zie en ook ervaar, is dat wederom trauma’s onderliggend zijn bij ADHD, zoals vele labels uitingen zijn van onderliggend trauma. De onrust, het bekende arousal die ADHD’ers ervaren waardoor ze moeilijk kunnen focussen en moeilijk in het hier en nu aanwezig kunnen zijn en de waakzaamheid, is exact de laaiende trauma energie.

Soms kan tijdelijke medicatie een hulpmiddel zijn maar je komt niet bij de oorzaak of de oplossing als je onderliggende energie niet leert te transformeren. We blijven dan op de laag van onderdrukken en wegdrukken. Ook raakt ons lichaam gewend aan medicatie en heeft het bijwerkingen. Leren omgaan met ADHD is eigenlijk net zoiets, als we ermee leren omgaan dan komen we wederom niet tot transformatie maar blijven we aan de oppervlaktelaag. Natuurlijk is het handig om tot die tijd handvatten te krijgen om het leven praktischer te maken maar transformatie en regulatie van de onderliggende energie is echt wenselijk al dan niet noodzakelijk.

Obesitas bestaat ook, suikerziekte bestaat ook

Maar … wat ligt eraan ten grondslag? Wat mij betreft hoort ADHD in dezelfde categorie. Veel heeft te maken met leefstijl en onderliggende emoties. Ook al heb je genen waardoor je gevoelig bent voor ADHD wil dat niet zeggen dat de genen de oorzaak ervan zijn. We hebben invloed op onze genetische expressie en ons brein is plastisch en regenereert.
Het lijkt alsof we voor iedere vorm van coping met deze hedendaagse gejaagde onnatuurlijke leefstijl en ( bewust) geactiveerde trauma’s een label hebben bedacht om zo nooit tot de kern te komen, dus niet tot onze ware Zelf te komen. We blijven op de laag van geactiveerde programma’s steken en denken dat we dat zijn.

Stel je hebt een aantal trauma’s, hierdoor wordt slapen lastiger, je eet veel suikers om de emoties weg te eten, je stelt jezelf veel bloot aan beeldschermen. Je kunt jezelf niet reguleren. Dan is de kans groot dat je hoog op dit label gaat scoren of hoog op een ander label scoort. Uiteindelijk word je neerslachtig of depressief en de huisarts schrijft je antidepressiva of andere medicatie voor waar je vervolgens bijna niet meer vanaf komt. Je komt niet bij de onderliggende oorzaak en bent nu onderdeel van het verdienmodel van big pharma. Met alle gevolgen en consequenties van dien.

 

https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=forensisch+arts+selma+eikelboom+rtl+late+night&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:c6df8a9c,vid:IR8XwmUkJb4
Hierboven een video met o.a Selma Eikelboom, forensisch arts met een belangrijke boodschap.

Wat zou er gebeuren als we kinderen op jonge leeftijd op school leren mediteren en emoties te reguleren en begrijpen? Ook uitleggen hoe het brein werkt. Uitleggen wat verschillende voedingsstoffen hierin doen en de invloed die te weinig slaap erop heeft. En ze dit alles laten ervaren in de vorm van experimenten. Dan denk ik dat de diagnose van ADHD heel snel terugloopt. Helemaal als we stoppen met het blootstellen aan pesticiden en additieven.

Wanneer we een groep volwassen ADHD’ers uit de huidige omgeving halen en we leren ze te mediteren en hyper arousal energie te transformeren. Vervolgens emoties te reguleren en begrijpen. We geven ze een gezond dieet, sport etc. Veel in de natuur, en geen mobieltjes of beeldschermpjes. Dan is na een paar weken niet meer veel over van de ADHD symptomen naar mijn mening. “ Ja, maar mijn brein werkt gewoon anders “ Klopt, een getraumatiseerd brein werkt ook anders. Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan is te doen. Een getraumatiseerd persoon schiet nu eenmaal sneller in het reptielenbrein en heeft bepaalde neurologische routes dieper ingesleten. Ook heb je dan andere hersengolven maar op beide hebben we weldegelijk invloed als we onderliggende energie neutraliseren. Neuroplasticiteit laat zien dat we invloed hebben op ons brein.

https://www.youtube.com/watch?v=FkBFJN5vRTw
Uitleg ADHD dr. Peter Levine, trauma expert

Een label is niet iets waar we ons bij neer hoeven leggen of moeten onderdrukken. Natuurlijk kun je je er mee identificeren of je erachter verschuilen maar je hebt echt een keuze. Het is de ingang naar de oplossing!