Traumatransformatie

We raken niet getraumatiseerd door een gebeurtenis maar door dat wat de gebeurtenis met ons doet van binnen en hoe we daar mee omgaan. Heftige emoties die ons overweldigen kunnen niet door ons systeem, we kunnen ze niet verwerken en we dissociëren ons hiervan. Dat is wat trauma is.

 

De absentie van liefde, aanraking, begrip of emotionele betrokkenheid vanuit onze omgeving kan ook leiden tot trauma.

 

Dissociatie van onszelf

Trauma is de energie wat ons autonoom zenuwstelsel niet kon verwerken in dat moment. De energie blijft steken in ons systeem en zo ontregelt het ons zenuwstelsel. Dit uit zich in een scala aan psychische en fysieke klachten die niet op zichzelf staan. Door ons te dissociëren van deze vastzittende emoties kunnen we niet in ons lichaam aanwezig blijven. De sensaties die daar aanwezig zijn, zijn te heftig om aan te gaan. We dissociëren door van delen van onszelf af te splitsen.

We gaan in ons hoofd leven zodat we niet meer hoeven te voelen. Zo zijn velen van ons versplinterd en “ziek” door trauma, maar hebben dit niet door.

Een veilige bedding is noodzakelijk

Er zijn vele manieren om trauma’s te transformeren. Uit eigen ervaring weet ik dat het noodzakelijk is om eerst een veilige bedding te creëren voordat we ons gaan verbinden met de heftige emoties en sensaties. Er is draagkracht nodig.  Het is de veilige bedding die ontbrak waardoor we de emoties destijds niet toe konden laten. De stevigheid van ons fundament is bepalend of we de emoties kunnen doorvoelen en niet meer overspoeld raken. We dienen ons veel meer bewust te worden van ons zenuwstelsel, dit is onze basis. 

Ons onderbewuste is een intelligent systeem

Het zal ons niet iets te verwerken geven wat we nog niet kunnen dragen.  Daarom komen trauma’s vaak niet in één keer vrij, het gaat laagje voor laagje. Iedere keer wanneer er weer meer draagkracht en veiligheid is, zal er meer naar boven komen. Bij ongevallen of een heftige impact op het lichaam kunnen trauma’s wel in één keer luxeren.

Heb geduld en compassie voor jouw proces

Wanneer er weer iets bovenkomt, ga jezelf dan niet aanvallen over het feit dat het nog niet klaar is. Veel mensen die aan trauma’s werken, hebben het gevoel 3 stappen vooruit te gaan en vervolgens weer 2 terug. Maar dit is niet het geval. Het is puur een verkeerde observatie waar we vervolgens verkeerde conclusies uit trekken.  Als er weer iets boven komt, mag je jezelf een schouderklopje geven. Er is namelijk meer veiligheid en draagkracht aanwezig om dit aan te gaan. Je bent dus gegroeid!

Heling

Door onszelf weer te verbinden met ons lichaam en alle emoties worden we heel. Ons zenuwstelsel dient in balans te zijn zodat we ons prettig en veilig voelen, dit is de basis die vaak is verstoord.
De delen waarvan we waren gedissocieerd bevatten ook gaven en kwaliteiten die nu weer tot onze beschikking komen. Door trauma’s te transformeren of te transmuteren rijpt ons energieveld en wordt het wijder en krachtiger. Alsof we worden gedragen. We gaan ons prettiger, gezonder en gelukkiger voelen. Het is een soort alchemie die ons enorm verrijkt.

Het leven is dan niet langer mat en grijs of eng, maar vol, kleurrijk en magisch.

En dit is mijn wens voor jou!  Lees meer over trauma’s in onze inspirerende verhalen.