Als werkgever streef je naar een personeelsbestand dat optimaal presteert. Je wilt dat je medewerkers zo min mogelijk afwezig zijn door ziekte, en idealiter helemaal gezond blijven. Je waardeert toewijding, flexibiliteit en betrouwbaarheid: medewerkers die hun verplichtingen nakomen en consistent zijn. Een passie voor het werk, aandacht voor detail en het grote geheel zijn eigenschappen die je waardeert. Je hecht belang aan betrokkenheid en streven naar perfectie. Je verwacht dat medewerkers zelfstandig kunnen werken en bereid zijn om indien nodig extra inspanningen te leveren. Het is ook belangrijk dat ze de waarden en doelen van het bedrijf belichamen en actief uitdragen. En het liefst wil je dat je personeel stressbestendig is. (Al is dit laatste fysiologisch gezien onmogelijk).
Dit zou voor veel werkgevers het ideale plaatje zijn, maar…
Bovenstaande is psychologisch gezien de schets van een karakterstructuur met een vergrootte kans op burn-out.
Veelal wordt er bij een burn-out gedacht aan werk gerelateerde klachten. Te hoge werkdruk of andere omstandigheden die werk gerelateerd zijn. Dit kan zeker het geval zijn. Maar vaak zien we dat de kiem voor een burn-out terug te voeren is naar het verleden.
De pleaser die niet zo geboren is maar is gaan pleasen uit compensatie gedrag voor een diep en pijnlijk gevoel van afwijzing en machteloosheid uit de kindertijd.
De clown of de lolbroek die niet als clown geboren is maar is gaan compenseren voor een gevoel van erkenning wat ontbrak in zijn vroege jaren.
De loyale werknemer die zichzelf continu wegcijfert omdat het aangeven van grenzen te ongemakkelijk voelt, loyaliteit is de overlevingsstrategie.
De streber die niet zo geboren is maar een diep en pijnlijk gevoel van falen in zich draagt, die door de streber te zijn wordt gecamoufleerd en onderdrukt.
De sociale werknemer met de volle agenda die een diep gevoel van eenzaamheid in zichzelf probeert te onderdrukken.
De carrière tijger die een emotionele wond van het gevoel mislukt te zijn in zich draagt en dit met prestige probeert te onderdrukken.
De bikkel die in zijn of haar vroege jaren zo is gedrild of opgezweept waardoor het contact met het gevoel geheel is geblokkeerd.
Etc. etc. etc.
Maatschappelijk gezien worden onze overlevingsstrategieën en coping mechanismen geprezen waardoor we vaak helemaal niet door hebben dat we onszelf verstoppen en geweld aan doen door alsmaar “aan” te staan, of in de overleefstand vast te zitten. Vaak zien we het compensatie gedrag, wat overlevingsmechanismen zijn, aan voor het karakter of de ware aard.
Maar ze bedekken juist de ware aard!
Deze structuren en reactiepatronen bedekken en onderdrukken oud zeer, gaven en talenten, onvervulde behoeften, dromen en verlangens die er door de sociale -of culturele druk niet mochten zijn. Dit onderdrukken kost enorm veel energie en zal je vroeg of laat volledig uitputten. Hier liggen vele fysieke, mentale, emotionele en spirituele klachten op de loer. Waaronder Burn-out.
Deze groep heeft vaak een hoge basisspanning waardoor er niet veel nodig is voor de bekende druppel. Soms ben je als werkgever de bekende druppel of de dupe hiervan. De psychische zorg neemt de laatste jaren aanzienlijk toe. Grote levensveranderingen, financiële stress, lichamelijke beperkingen, trauma’s of verlies van een naaste, kunnen een grote impact hebben op een mensenleven. Ook de gebeurtenissen op wereldtoneel laten geen mens onberoerd.
Daar komt nog eens bij dat een stressvol druk bestaan in de mode lijkt te zijn en het tempo van het leven alsmaar toeneemt. Velen weten niet eens meer wat ontspanning is en verwarren de tijdelijke absentie van prikkels en stimuli als ontspanning. Maar dit is het absoluut niet! Het is zeer belastend voor ons zenuwstelsel.
Het zenuwstelsel is ons fundament voor algehele gezondheid en veerkracht maar ook voor een gevoel van betrokkenheid en welbevinden. (Meer informatie hierover in het artikel: Autonoom Zenuwstelsel als basis. https://jelion.nl/bewustwording-transformatie/inspiratie-informatie/ ).
De reguliere zorg staat onder druk, lange wachttijden zijn meer regel dan uitzondering. Gelukkig nemen steeds meer werkgevers de verantwoordelijkheid voor hun personeel door een coach of therapeut in te schakelen bij verzuim, verzuimpreventie, duurzame inzetbaarheid, vertrouwenskwesties en andere klachten waaronder Burn – out.
Wil je weten wat Jelion kan betekenen voor jouw organisatie?
Informeer naar de mogelijkheden. Wanneer medewerkers functioneren vanuit hun potentieel, zijn ze vele malen veerkrachtiger en creatiever dan wanneer ze functioneren vanuit de overlevingsmodus.
Literatuur: Van burn-out naar heelheid, Karen Hamaker – Zondag
De tijger ontwaakt, dr. Peter Levine
Boeken en potcasts van dr. Gabor Mathé en Jan de Bommerez.
literatuur mbt de poly vagaal theorie van dr. Porges